Kolajen Nedir? Neden Önemlidir?
Kolajen vücudumuzun temel yapı taşı olan proteinlerin bir çeşididir. Cilt, kas ve vücudumuzun birçok yerinde bulunmakta ve vücuttaki proteinlerin yaklaşık %30’unu oluşturmaktadır. Kalojen vücudumuzda en yüksek oranda kaslar, kemikler, dişler, saçlar, kıkırdaklar, deri ve tendonlarda bulunur. Vücudumuzda birçok çeşidi olan kolajenin %90’ı tip 1, tip 2 ve tip 3 olarak adlandırılan kolajen çeşididir.
Tip 1: Deri, kemikler, tendonlar, dişler, bağ dokuları.
Tip 2: Eklemlerde ve elastik yapılı kıkırdaklarda.
Tip 3: Kaslarda, damarlarda, organlarda bulunur.
Vücudumuz kendi ihtiyacına göre onarım ve yenileme için gerekli olan kolajeni üretir. Ancak 30’lu yaşlardan sonra vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kolajen üretimi azalır. 50’li yaşlardan sonra bu azalma hızlanır. Yaşlanma artıkça kolajen üretimi azalmakta ve kalojen kaybı hızlanmaktadır.
Vücudumuzda kolajen azaltan faktörler
1-Yaz aylarında güneş ışınının Uv ışınları.
2-Sigar kullanımı.
3-Alkol kullanımı.
4-Egzoz gazları.
5-Fazla şeker ve nişasta şekerleri tüketimi.
6-Uykusuz kalmak.
7-Dengeli beslenmemek.
8-Otoimmün hastalıkları.
9-Stres.
10- Yaşlanma
Kolajen Vücudumuzu Nasıl Destekler?
-Cildimizin sıkılaşmasını ve esnekliğinin artmasını destekler.
-Cildin kendini yenileme fonksiyonlarını destekler.
-Saç gücünü ve parlaklığını korumaya; tırnak zayıflığını ve çabuk kırılmaları gidemeye yardımcı olur.
– eklem kıkırdaklarını güçlendirmeye ve kireçlenmeyi azaltmaya yardımcı olur.
-Kemik yoğunluğunu arttırmada, kemik matrisinin güçlenmesinde, kas ve kemik erimesinin azaltmasında yardımcı olur.
-Yaraların hızlı iyileşmesinde destek olur.
– Yaşlanma belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
Neden Multi Kalojen Tercih Edilmeli?
Birden fazla kolajen çeşidi vardır ve tip 1, tip 2, tip 3… olarak adlandırılırlar. Bunlar vücudumuzun farklı dokularda farklı yoğunlukta bulunurlar. Multi kalojen içeriğindeki tip 1, tip 2 ve tip 3 kolajen ile vücudun ihtiyaç duyduğu yerlerde bütünsel olarak destek vermeye yardımcı olur.
Hidrolize Kolajen Peptit, Jelatin ve Kolajen arasındaki farklar
Kolajen proteini; 600-300 amino asit içeren üçlü sarmal yapıda uzun zincirli bir hayvansal proteindir. Molekül ağırlığı 300.000 – 400.000 daltondur. Sindirim sistemi tarafından çok azı sindirilebilir. Gıda sanayinde kullanılır.
Jelatin; Kolajenin kısmi hidrolize ile elde edilir. Sıcak suda çözünür ve soğuyunca jelleşir. Gıda sanayinde şekerlemelerde, bazı tatlılarda, kıvam arttırıcı ve jelleştirici olarak kullanılır. Molekül ağırlığı 50,000 daltondur. Kolajen proteini amino asit zincirinin 6-8 noktasından parçalanması ile elde edilir.
Kolajen peptitler; diğerlerinin aksine küçük moleküllü ve çözünürlüğü çok yüksektir. Özel ortamda enzimler kullanılarak (hidrolize edilerek) amino asit jelatin zincirinin parçalanması ile elde edilir. Kolajen peptitlerin ortalama molekül ağırlığı 2000-3000 daltondur. Amino asit sayıları da 50’den azdır. Soğuk ve sıcak suda tamamen çözünür. Çok küçük moleküllü olduğu için sindirim derecesi %90 dan fazladır. 0,5-2 saat içinde amino asitler vücuda emilerek gerekli yerlere ulaşmaktadır.
Tip II Kalojen Nedir?
Vücuttaki kıkırdağın ana bileşenidir. Kıkırdak sağlam ve esnek bir bağ dokusudur. Vücutta birçok eklem çeşidi ve kıkırdak türü vardır. Eklemlerde bulunan kıkırdağın ana işlevi;
1- Kemikleri bağlamak.
2- Dokunun mekanik stres taşımasını sağlamak.
3- Darbe emilimini sağlamak.
4- İki tarafındaki bağlı kemiklerin sürtünme olmadan hareket etmesini sağlar.
Hidrolize tip II. Kolajenin büyükbaş hayvan kıkırdaklarından üretilir. Eklem sağlığını desteklemek için önemli bir bileşen olarak kabul edilmektedir.